De Suurhoffbrug op transport
Case studies > Transport Suurhoffbrug

Transport Suurhoffbrug

Namens Rijkswaterstaat produceerden wij een livestream van het unieke transport van een 200-meter lange boogbrug van Rotterdam naar de Maasvlakte. Deze complexe logistieke operatie brachten wij ter land, ter zee en in de lucht in beeld.

PERIODE — Mei 2022
LOCATIE — Rotterdam
FOTO — Eyecatcher Films

Introductie

Begin 2021 werden we door communicatie agency Tappan benaderd met de vraag om mee te denken over een livestream voor Rijkswaterstaat. Later in het jaar zou er een redelijk uniek transport over water gaan plaatsvinden, van een compleet gebouwde brug, dwars door Rotterdam. Best complex met bruggen die open moesten en het zou allemaal maar net gaan passen, want het ding was redelijk groot. Of we even wilden komen kijken. Ja hoor, dat wilden we wel.

En zo kwam het dat onze technische producent Floris begin maart op 40 meter hoogte tussen de bogen van een inderdaad vrij forse boogbrug stond, zich afvragend hoe een livestream te produceren van een transport over 40 kilometer water.

Suurhoffbrug in aanbouw
De Suurhoffbrug in aanbouw 📸 Stream My Event

Het transport van de tijdelijke Suurhoffbrug werd het project genoemd. Maar waarom een tijdelijke Suurhoffbrug? En waarom een transport door Rotterdam?

De bestaande Suurhoffbrug is een belangrijke verbindingsbrug tussen de Maasvlakte en de rest van de Rotterdamse haven. Door het grote economische belang van de brug was het niet mogelijk die voor onderhoud uit bedrijf te halen. Daarom zou er een tijdelijke Suurhoffbrug gebouwd en geplaatst worden, zodat de bestaande Suurhoffbrug groot onderhoud kon krijgen. Klinkt omslachtig? Dat geeft goed het belang van de brug aan, de Maasvlakte is als economische motor van import en export voor ons land te belangrijk om het verkeer langdurig te stremmen.

Voor de bouw van het brugje werd een consortium van Dura Vermeer, Besix, Hollandia en Mobilis in de arm genomen, en voor de efficiëntie en snelheid van het project werd gekozen om dit te doen op het terrein van Hollandia aan de Nieuwe Maas, enkele kilometers ten oosten van de Van Brienenoordbrug. Dit deed Rijkswaterstaat overigens allemaal zonder hulp van Stream My Event. Voor een nieuwe boogbrug kunt u beter een van de bovenstaande partijen bellen.

De geplande route
Een vroege versie van de geplande route 📸 Rijkswaterstaat

Eenmaal klaar voor het transport zou de brug op twee pontons gezet worden en met 2 tugs (één trekkend en één duwend) door Rotterdam getransporteerd worden. Onderweg zouden er een aantal iconische en spannende brugpassages plaatsvinden, zoals de Koningshavenbrug "De Hef', de Koninginnebrug en de Erasmusbrug. Op de tweede dag van het transport zou de Harmsenbrug gepasseerd worden, met maar enkele centimeters speling aan weerszijden.

Diagram van het ponton transport in zijaanzicht.
Diagram van het ponton transport in zijaanzicht 📸 Rijkswaterstaat

Op de laatste dag zou de brug op z'n plaats gelegd worden, een complexe dans tussen lieren en hydraulische vijzels om de brug tot de millimeter nauwkeurig op de zogeheten landhoofden te plaatsen.

Het livestream plan

Een camera operator langs de kade bij de passage van de Hef en de Koninginnebrug.
Een camera operator langs de kade bij de passage van de Hef en de Koninginnebrug 📸 Stream My Event

Technologie, productiekaders en budget werden naast elkaar gelegd. Daaruit destilleerde we samen met Tappan een plan om met 5 teams niet alleen de Suurhoffbrug in beeld te kunnen hebben, maar ook alle unieke aspecten aan deze logistieke mega-operatie.

De eerste drie teams zouden werken vanaf de kade, 1 droneteam en 2 camerateams zouden afwisselend stelling innemen volgens een vooraf uit te stippelen route, waarbij we een voorzichtige balans moesten vinden tussen reistijd door Rotterdam en de mooiste perspectieven.

Het transport passeert de Erasmusbrug
Het transport passeert de Erasmusbrug 📸 Eyecatcher Films

De overige twee teams zouden vanaf het water werken, één op een vrij varende cameraboot en de ander op de duwende tug.

Om het transport bij te kunnen houden over de weg, kon er geen tijd verloren gaan aan het zoeken van een goed plekje, parkeerplaats etc. En we wisten van te voren: alle bruggen op de route zouden open staan, dus de Maas oversteken zou niet gaan. De hele route voor de mobiele teams werd vooraf gescout en nauwgezet vastgelegd in een routeboek, dat ieder team op papier mee kreeg. Alle navigatiepunten waren daarin voorgeprogrammeerd met een QR code die de bestuurder zou kunnen scannen om zijn volgende bestemming te krijgen.

De route en stops van de kadeteams
De route en stops van de kadeteams 📸 Stream My Event

Met één van de teams zou een presentatie team meereizen om live vanaf de kade verslag te doen van het transport.

Productie op afstand

Als hoofdkwartier van de hele productie werd een kantoor in Delft ingenomen, om minimale rijafstand te hebben tot het grootste deel van de route.

De regieruimte van Stream My Event in Delft voorafgaand aan de passage van de Harmsenbrug
De regieruimte van Stream My Event in Delft voorafgaand aan de passage van de Harmsenbrug 📸 Stream My Event

Met de route en mobiliteit van de teams was een bekabelde verbinding uitgesloten. Ook satelliet behoorde niet tot de mogelijkheden voor de schepen. Al snel werd gekozen voor een verbindingstechniek op basis van 4G, met zenders van LiveU die meerdere simkaarten kunnen bundelen in één verbinding. Op die manier was het mogelijk om alle camera's in de regie te ontvangen met slechts 1 seconde vertraging.

Voorbereiding van de camera's
Voorbereiding van de camera's en LiveU zenders 📸 Stream My Event

Om zo veel simkaarten geordend te houden, werd gekozen voor een custom simkaarten setup in samenwerking met Water Telecom. Daarmee waren alle simkaarten op afstand instelbaar, en was het ook mogelijk om bijvoorbeeld ad-hod te schakelen tussen providers als daarmee een hogere snelheid behaald kon worden.

Een camera operator maakt gebruik van de Unity intercom headset
Een camera operator maakt gebruik van de Unity intercom headset 📸 Stream My Event

Voor communicatie werd gebruikgemaakt van Unity intercom, waarmee het ook mogelijk was om via 4G contact te houden met alle mobiele teams. Alle teams deelden hun locatie en werden bijgehouden door een producer, die daarmee ook kon berekenen of ze op tijd op hun volgende bestemming zouden arriveren om de Suurhoffbrug in beeld te nemen.

Een camera operator aan de kade vlak voor de passage van de Botlekbrug
Een camera operator aan de kade vlak voor de passage van de Botlekbrug 📸 Stream My Event
Het transport is gearriveerd op de bestemming
Het transport is gearriveerd op de bestemming 📸 Stream My Event

Lichtgevoeligheid

Al snel werd duidelijk dat het transport 's nachts zou plaatsvinden. Wat nog niet duidelijk was, is of het mogelijk zou zijn de brug tijdens het transport te verlichten. In ieder geval zou het een bijzonder uitdagende lichtsituatie worden. Vooral voor de kadeteams, die te maken hadden met de moeilijke combinatie van grote afstand én weinig licht.

De beste camera's, en de beste lenzen dus. De keuze voor de camera viel op de Sony FX-9 range vanwege de full-frame sensor met extreme lichtgevoeligheid. Die werd gecombineerd met de Canon Cine Servo 25-250mm T2.95, waarvan er met enige moeite 4 bij elkaar gesprokkeld werden in Amsterdam.

Luchtbeelden

Een bijzonder complex gedeelte van de operatie was het voorzien van de drone shots. 's Nachts met een drone vliegen is al erg moeilijk in Nederland, 's nachts vliegen in het centrum van Rotterdam onder het gezag van de toren van Rotterdam Airport zou een specifieke toestemming van de overheid vragen die slechts in zeldzame gevallen uitgegeven wordt. Maar het bijzondere karakter van het transport en de grote maatschappelijke interesse bleek op onze hand te zijn, en de toestemming werd gegeven.

Live editing voor verslaggeverstbeelden

Al tijdens de operatie voorzag een editor beelden aan Rijkswaterstaat om te publiceren voor het ochtendnieuws. Ook werd er van iedere operatie (transport door Rotterdam, passage van de Harmsenbrug en het plaatsen van de brug) direct een compilatievideo gemaakt om de uitzending mee af te sluiten en op YouTube te publiceren.

Alle aftermovies alsook de livestreams zijn terug te vinden in deze playlist.

Veranderende plannen

Het impromptu presentatieteam in de geïmproviseerde studio
Het impromptu presentatieteam in de geïmproviseerde studio 📸 Stream My Event

De hele operatie werd tot twee keer toe verplaatst vanwege de weersomstandigheden. Het puzzeltje van de livestream productie moest daarmee dynamisch meebewegen. Op de uiteindelijke transportnacht bleek het presentatieteam niet meer beschikbaar, en moest er gezocht worden naar een alternatieve manier om de uitzending structuur te geven. Er werd een spoedoverleg ingelast, de vraag: hoe komen we nu nog aan een presentatie team met dieptekennis van de operatie? Het operationele team kon niemand missen. De conclusie werd dat de producers in het livestream team zelf, Jeroen vanuit Tappan en Floris vanuit Stream My Event op dat moment de beste positie hadden om de rol op zich te nemen. Maar beiden waren ook nodig in de regieruimte voor de livestream, dus werd daar een mini studio opgezet met uitzicht over de techniek. Jeroen en Floris werden voorzien van alle feitjes, bouwtekeningen, animaties, eerder opgenomen videos en de guidelines van Rijkswaterstaat en gaven gedurende het transport door Rotterdam periodieke updates over de vooruitgang van de brug.

Slow TV & live graphics

Een varende brug op pontons is veel dingen, maar niet snel. Dat dit een slow TV uitzending ging worden met veel onbekende factoren en vertragingen was zeker. Om het publiek op de hoogte te houden van de snel veranderende planning werd er een dynamische tijdlijn onderin beeld geplaatst waarin verwachte aankomsttijden weergegeven konden worden. Het operationele team gaf regelmatige updates door die in de graphics verwerkt werden.

De gegenereerde graphics tijdens het transport door Rotterdam
De gegenereerde graphics tijdens het transport door Rotterdam 📸 Stream My Event

Ontvangst

Leuk aan het slow live TV format was dat er interactief omgegaan kon worden met vragen van het publiek. De regisseur las de comments mee op de livestream en probeerde daar met beelden en sturing van camera's invulling aan te geven, bijvoorbeeld door dingen in beeld te nemen waar kijkers benieuwd naar waren. Ook de drone piloot las mee op YouTube en wist de drone in de meest krappe hoekjes te krijgen om een uniek perspectief te bieden aan kijkers.

Het vijzelen van de brug
Het vijzelen van de brug 📸 Stream My Event

De reactie op de livestreams was vrijwel universeel positief, het algehele sentiment was dat Nederland zich met haar vakmanschap op het water weer internationaal goed op de kaart gezet heeft. Iets waar wij het volkomen mee eens zijn.

De tijdelijke Suurhoffbrug naast de Suurhoffbrug
De tijdelijke Suurhoffbrug naast de Suurhoffbrug 📸 Stream My Event

Credits

De foto's in deze case study, waar niet afkomstig van crew, zijn gemaakt door het drone team van Eyecatcher Films. De camera's zijn geleverd door Maloney. Dank aan de vele crewleden voor jullie vakmanschap, geduld en flexibiliteit tijdens dit project!